Pestenjackan

Block 2, modern sömnad

skjorta/blus, tema ”livets högtider”Inspirationen till min skjorta har jag hämtat ur 1600-talets stora härdsmälta nämligen pesten. Eftersom döden lätt kan tolkas som en stor händelse i en människas liv har jag valt att kalla den för en högtid. Jag härleder sedan insjuknandet i pesten till en utdragen död och förklarar på detta vis kopplingen till temat. Den design som jag valt att sy upp bygger på grundmönstret för skjorta och har detaljer som är vanliga på skjortor men plagget är snarare en jacka än en skjorta.

ArbetsbeskrivningMin arbetsprocess började med att jag färdigställde en moodboard på temat pesten. Efter att ha skissat på ett antal olika idéer så kunde jag kombinera detaljer och få fram en gångbar produkt. Jag valde att använda mig av naturmaterial och bestämde mig för att sy jackan i grått ylletyg. Som fodertyg valde jag ett grovt linnetyg som jag färgade i svart te för att få det att se smutsigt och gulnat ut. Som grund till min jacka använde jag grundmönster för skjorta i storlek 36. De förändringar jag gjort i mönstret är förstoring av halshål, ändring av placering av ärm, ärmlängd och ärmvidd. Jag har även ändrat längden på fram och bakstycket samt lagt till för knäppning fram. Jag har konstruerat ett ok och axelkarmar utifrån toillens form och lagt till luva, manschetter, fickor, foder med innerficka och hank. De flesta sömmar i jackan är raka maskinsömmar. Yttertyget har jag overlockat. För att undvika stickningar i så hög grad som möjligt valde jag att sy fast fodret längst med öppningen och luvan på jackan varefter jag fäste fodret för hand i nederkant. I ärmsluten är fodret fäst innanför manschetterna.

Utvärdering

Den metod jag använde för att designa plagget fungerade förvånansvärt bra för mig. Jag hade inte räknat med att jag skulle lyckas designa något alls men efter en stunds skissande så fann jag plötsligt plagget färdigt och det kändes som en självklar modell. Designprocessen ochden färdiga designen fick mig mycket inspirerad och därför valde jag att fortsätta med den designen trots att den mer liknar en jacka än en skjorta. Sömnaden av jackan var ganska svår men jag är glad att jag valde att göra ett ganska stort och komplicerat projekt. Det fick mig motiverad och intresserad. Jag har således lärt mig att större projekt skapar motivation för mig och detta är något som jag tar med mig till nästa projekt. Materialen jag valde har samarbetat mycket bra med mig och jag är mycket nöjd med att jag valde att köpa ett nytt, fint tyg istället för att ta något ur gömmorna. I vissa stunder var jag nära att vika av från designen och ändra på olika detaljer. När jag sedan bestämt mig för att göra precis så som plaggskissen såg ut blev jag mer säker och nöjd med resultatet. Jackan ser ut som jag hade tänkt mig från början och det gillar jag. Jag tycker själv att det finns en tydlig koppling mellan min moodboard och min färdiga jacka. Tyget och axelkarmarna för tankarna till 1600-tals jackor och luvan och oket ger en känsla av att bära något tungt. Fickorna och knapphålen gör plagget mer mystiskt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s